dilluns, 21 d’abril del 2008

L'Article del mes

Un Sant Jordi Matemàtic


Després de revisar els diferents suplements literaris de Sant Jordi dels diaris, m'he trobat amb la increïble sorpresa que en cap d'ells es fa referència a llibres de matemàtiques i m'he dit: "a què esperes?". Així que remenant a la meva biblioteca, més val recomanar allò que un s'ha llegit, se m'han acudit algunes recomanacions, que no obligacions (no estem a classe de llengua!), aquí les teniu classificades per seccions:


· Llibres de literatura on surten, més o menys, les matemàtiques. Aquí els autors, molts d'ells matemàtics, no es compliquen gaire la vida, només s'ha de fer que algun dels protagonistes sigui matemàtic, i en cas de no ser possible que ho sigui algun conegut o parent. Són llibres que podem gaudir sense tenir gaires coneixements de matemàtiques, tot i que sempre ajuda, i que no ens demanen que anem resolent problemes matemàtics (ja ho fem prou a classe!). Tenim grans exemples, L'oncle Petros i la conjectura de Goldbach d'Apostolos Doxiadis, Els crims d'Oxford de Guillermo Martínez, El curiós incident del gos a mitjanit de Mark Haddon, en aquest el protagonista no és matemàtic però déu n'hi do el que en sap del tema. Ara que m'hi fixo, tots són llibres amb misteri, intriga i fins i tot crims, hi haurà relació entre el crim i la matemàtica? Amb crim també tenim El Teorema del lloro de Denis Guedj, on l'autor ens fa una trepidant i amena història de les matemàtiques. Si voleu un sense misteri teniu L'home que calculava de Malba Tahan, ambientat a l'època dels califes, però aquest té problemes (amb comentaris i solucions al final del llibre), i amb misteri i problemes L'assassinat del professor de Matemàtiques de Jordi Sierra.


· Llibres de reculls de problemes, que ningú es pensi que són fàcils (avisats esteu!). Aquí trobem, Els millors problemes de Lluís Segarra, un recull de problemes de l'època babilònica, egípcia i grega, ¡Ajá!, Paradojas de Martin Gardner, potser el més senzill dels seus llibres de divulgació, Matemática demente de Lewis Carroll, aquests problemes no els resoldria l'Alícia ni ajudada pel gat de Cheshire, ¿Cómo se llama este libro? de Raymond Smullyan, pels que els hi agradi la lògica, i finalment per conèixer el treball de dos dels més grans creadors de problemes, trencaclosques i endevinalles matemàtiques, Los Acertijos de Sam Lloyd i Acertijos, desafíos y tableros mágicos de Henry Dudeney.


· I no podíem acomiadar-nos sense la típica secció històrica, aquí teniu El enigma de Fermat de Simon Singh, la història d'un teorema que va intrigar 300 anys als millors matemàtics del món (la majoria encara no entenen la demostració!), Apologia de un matemático de G. H. Hardy, amb un pròleg encara més interessant que el llibre, on C. P. Snow ens explica la vida de l'autor i la del seu amic Ramanujan, i finalment pels completistes que disposin de temps a perdre tenim Historia de las Matemáticas de J. P. Collette en 2 volums.



Au! Animeu-vos, que tenen un 10% de descompte.


Rafael Agustín Pardo



P. D. Aquestes són les meves propostes per Sant Jordi, si algú en té d'altres, teniu obert l'espai de comentaris.